søndag 25. desember 2011

God jul til dere alle.

Bedre sent enn aldri.

torsdag 22. desember 2011

Nedisa sensora,å inteligænt mikkel.

Det har vært stille på åta her ei stund nu. Å æ har ikke hængt mæ så my opp i det,men har lagt mærke te et og ainna nytt rævespor på jordet mellom mæ og naboen.
Å i mårrest så så æ ikke mindre enn 2 nye spor. Så æ bestæmte mæ før at æ måtte ut å sjække di,å se kor dæm endte opp.(I rættning åta)
Stor vart åveraskelsen da æ kåm opp te åta,å så kor mye mikkel hadde tura dær oppe. Å det uten at varsleran har slådd ut. Det synest æ va litt rart,å æ måtte opp te kvær sensor å se. Åjoda du..æ bor jo på en gudsførlatt plass såm e svine kald..å ei åpen ælv 150 m unna sensoran. Dæm va full av rim..så full at dæm ikke slo ut på mæ når æ passerte på 4-5 meter engang.
Så æ skrapa av di me fingran,å di lyste villi vækk. Så da rægna æ me at dæm vil funke i natt,å at det bli litt pangapanga på mæ.
Men så æ nævnte tiliar,å sku jo sjække spor..å på åta va det vannvetti me spor. MEN..den jækeln såm går her nu e inteligænt. Den går ikke så langt fram mot sensoren såm vende ut på jordet,at den slår ut. Den stoppe litt før den. Så en kobinasjon av neisa sensora å en vannvetti taktisk mikkel,har jort at det ikke har blidd ræv på mæ på ei stund nu. Men i natt håpa æ at det ordna sæ.
Så ætter jul ska æ ut å ha på frostvæska på sensoran mine.
Så bor du på en fukti og kald plass,å bruke varslera? Vært obs på at du kan få et rimproblem under spesielle forhold

Detta klar ikke mikkel å jør på ei natt nei. Sensoren står heilt i te høyre i bildet,
å peike rætt ut på jordet. Mikkel har stoppa akkorat tætt før sensoren.

Her ser du et markant skille..en smart jækel det her.
Men sensoren te venstre på åta,burde har fanga opp detta,men pga rim har den ikke det.
.

tirsdag 13. desember 2011

Mikkel nr.4.

Ja da bynn det å bli aktivitet her. Ikke det at ælva e frose te enna,men det e kåmmet litt meir sny,å kulda såm har vært! Har gjort at Morten skogmus har krøppe længer ne i bolan sine. Ærgo så finn ikke mikkel like lætt mat såm før bære ei uka sia.
Så i mårrest så peip det i varsler`n.
Ganske så nøyakti kl.05.55.
Æ va snar ut av bingen,å slo av varsler`n. Traska ne på badet å tok på brillan(Æ ser ikke så vældi dårli,men det e greit å ha dæm på)
Tok ne rifla å laddan den. La den ne på vaskemaskinen,å lura opp luka mi. Står ei lita stund å ser,men ser ikke anntydning te nåkka mikkel. Men spor ser æ dærrimot masse av.
Men plutseli,heilt i ytterkant av kjærneområdet te åtelyset mitt,så ser æ 2 blinkanes øya. Å mikkel kjæm labbanes ne fra sommerfjøset bak i skogen.
Æ tar opp rifla,å følg den i kikkerten. Den kjæm ganske så førsekti ne på jordkanten,å bli ståanes å kikke sæ litt rundt."Tydelivis en litt førsekti mikkelræv det her": tænke æ.
Men så tar den mot te sæ å bynn å gå sakte langs jordkanten..da blottlægg den heile blinken te mæ.
Æ e langt fra tongbedd..avsikkre,å klæm inn avtrækkarn.
Æ ser at mikkel hoppe te,å lægg avgåre i ei svarten fart. Men æ ser å at mikkel si rompe står rætt opp. Det e et godt tægn på at den e dauskutt..den bære veit det ikke sjøl.
Æ følg mikkel i kikkerten,å ser at den førsvinn bak en haug 30 m mot høyre fra dær æ traff den.
Æ veit den ligg ikke langt unna,å lokke vinduet å kryp te sængs..henta den i mårra tirli.

Så da æ sto opp på mårran i dag,va æ å kikka i vinduet. Å syntes at æ så nåkka oppå bakken såm æ ikke har sett før,men det va enda så mørt at æ ikke va sikker.
Kler på mæ,å går ut. Tar hagla me sånn just in case.
Åjoda,æ ser den når æ e ca 50 m unna. Den ligg såm om den ser på mæ..hodet litt opp,å øran vises godt.
Æ liste mæ roli opp mot den,men skjønne da æ e på 30 m at den e steine dau.
Æ må si e blei litt åveraska da æ så kordan den lå..han har tydelivis sku ha bette sæ sjøl dær det gjor andt i samme øyeblekk såm den daua..det ser man utifra bildet. Skuddet har gådd litt langt bak,men ikke så langt at det va et vommskudd. Har troffe ribbeinan,men kula har ikke expandet i samme grad såm det gjor på den forje ræven. Det e sikkert pga farta bli litt lavare ute på 90 m einn på 45 m.
En hannræv på 7,5 kg va dærme et faktum å nr.4 så langt.
16 stk igjænn..
Denna sku tydelivis bit sæ når den daua.

Det bli ænkelt å ta tungeprøva før Veterinærinnstituttet av denna.

Her ser man første sårplassen..han har ikke fløtta sæ langt,men spran ca 40 m ætter den blei troffen.

tirsdag 6. desember 2011

Luxus åta had effækt.

Æ va førsåvidt klar åver at kråka,sjur og kanske ravn ville dokke opp på åta i dag ætter æ la ut i går.
Å helt rekti..va på badet i kvart åver 10 tia,å da ser æ ei sjur og et par kråke som hold på å flyg i ring åver åta. Dæm kontrolerte vell bære om det va spisanes det såm lå dær vil æ tru.
Så æ åpna vinduet å jor klar 308`n.
Æ sto å venta i allefall i 10 min. Kikka i kikkerten om det va kråke eller ravn såm satt sæ ne i busken i nærheita,men så ingen ting.
Æ had bestæmt mæ før at æ sku ikke skyt før æ had sjangs om å skyt ei ravn.
Dær e fleire kråka såm e rundt åta,men ingen tørr å lande på bakken. Å ravna sirkle bære høgt åver.
Men så kjæm det plutseli et ravn å sætt sæ me breisia te,næsten i toppen av ei stor bjørk.
Æ sikte omhyggeli,holdet e rundt 150 m,å rifla e innskutt på 100.
Æ lar tråkorset finne åvergangen mella hals og brøst. Puste godt ut,kjenn at æ står støtt. Avsikkre,å smyg avtrækkarn sakte inn. Skuddet e såm et piskeslag i krittkvit skog. Kula førlate hylsa me ei hastighet på 770 mps,å rotere i ei sabla fart mot høyre. I samme øyeblikk såm kula førlate pipa,bynn farta å avta. Men den avtar ikke så mye at æ ikke ska nå fram te ravna med dødeli effækt. Rifla hoppe litt i arman mine,men eller ikke meir enn at æ forstatt har ravna i kikkerten. Æ ser ho klappe sammen såm en luftbalong såm går tom før luft. Ravna styrte mot bakken å blir ligganes urørli. Den va dau i det millisekundet kula traff vingefjæran.
Di andre ravnen og kråken hold nu et sabla liv å flyg i ring før å se ka det va såm skjedde. Æ følge ei stor ravn i kikkerten,men æ veit det e håplaust å prøve på nåkka fluktskudd me 308`n. Så det blir me det eine skuddet.
Men ei ravn mindre,å æ har dækkt diesel utgiftan æ had på å hente allt æ har laga te av åta før i vinter.
Så da va det bære å hyr på sæ,å gå ut å hente svartfugel`n..ikke den største ravna æ har skutt,men en ok størrelse alikavæll.
  Når æ va bak åta å henta den,så oppserverte æ ganske bra med rævespor. Ingen færske fra i natt,men garantert fra natta før..å det va iallefall 2 førskjellie størrelsa. Ærgo e det ikke fritt før ræv enda. Nu venta æ bære på at ælva ska frys te,så ræven på"Fossbakk-sia"ska trække åver denna veien.
Men det frys vell ikke te før rundt nyttår. Da tar rævejakta sæ opp er å ska du se:-)

Modda Norma Match King har go efækt på ravn å ser det ut te.


mandag 5. desember 2011

Luxus åte.

I dag va æ å jor et smat trækk synest æ.
Va på en av matbutikkan her i omr å lurte på om dæm hadde matvara,kjøtt,pålægg etc såm va gådd ut av dato.
Åjada det hadde dæm..massevis,
Å æ fikk alt..12 Gildekassa og 8 Priorkassa.
Så det kan æ annbefale andre å om å gjøre hvest du har problema me å skaffe åte,eller ikke vil bruke pænga på det.

Æ har skorre karbonada,kylling,pålægg og pølse i 3 tima nu. Å nu e æ i besittelse av ca 40 kg oppkappa åte te heile vinteren.
20 kg har æ allerede vært å spredd rundt ute på åta..mange små bita åver et stort omr.
Di resteranes 20 kg ska æ spare te påfyll hvest det bli behov.
Men æ klarte jo ikke å kutt opp alt,så det såm e ijænn har æ gitt Polar Zoo beskje om at dæm kan kåm å hente før å gi te ulvan.og di andre rovdyran i dyreparken.

Så nu kan ingen kåm å si at æ ikke e snill me mikkel:-)
(Husk det din klovn)
I dag e han fått Julepølse,Julesylte,Ribberull,Kyllingfilet,Kyllingvinga,Kylling nuggets,Kjøttkake,Karbonade me ost,Kyllingkarbonade,Kylling og Kalkunpølse,Baconpølse,Ostepølse,Pepper kalkun,Kalkunfilet me urter,Roastbeef,Servelat,Spekeskinke,Sognemorr,Gårdsmorr,Fenalår,Seranoskinke,Kjøttdeig av svin,Røkte og salta svineknoka,Yttrefilet,Salt lammekjøtt og en umassen av førskjellie pølsevarianta såm æ ikke huska navnet på,samt nåkka kylling greier.
Så nu kan mikkel kom å ha julebord.
Kyllingvinga,Pølse og julesylte i skjønn førrening.

Æ kan ikke skjønn ainna einn at detta må bli bra te mikkel?? Julebord sesongen har starta i Salangsdalen.

fredag 2. desember 2011

"Heimlaga"amo me effækt.

Ætter di 3 bomskuddan natt te i går fant æ ut at nåkka måtte gjøres.
Den amoen æ had ijænn her va en finn av kvær fjæring så vi sei neri Væsterålen.
Men æ hadde 20 skudd Norma Match King me 168 grains kule..konkuranseamo.  
Denna har æ skutt en ræv me før,å veste at den gikk like heil ut såm inn. Sjøl me et lungeskudd jikk den ræven æ skaut 30-40 m før den stupt.
Æ drog fram Dremmel`n..kappa 2 mm av toppen på kula sånn at den sku bli litt meir butt. Så tok æ en syl å utvida hållet i toppen av kula. Te slutt tok æ pusseskiva å runda av kanten oppe på kula,sånn at mantelen blei tynn og kvass. Detta håpa æ sku gi en sånn V-max efækt.
Skaut inn rifla på nytt me 6 skudd. Va ikke 100% førnøyd me presisjon,å va åsså usekker på om æ fikk den effækten æ va ute dætter. Detta pga 2 skudd såm æ skaut i en 2"*2" jikk lik heil ut såm inn. Allså så det ut ta ta den ikke kåm te å ekspandere.
Men æ å våpensmeden hadd diskutert detta tiliare,å ha sa at den måtta garantert ekspandere når man jor sånn. Så æ fikk i"prosjækt"å teste det ut.
Så nu va det bære å vente på at det dokka opp en mikkel på åta.

Æ trængte ikke vente længe. Kl.00.33 peip det i varsler`n. Æ va lagt mæ,så va alle andre i huset å.
Æ va snar såm fy me å kåm mæ opp av bingen å sprang meir eller mindre ne på badet.
Åpna glugga,å kikka ut. Åjoda dær sto det en ræv,men den verka litt"utrygg".
Æ ladde rifla,å mikkel bli var lydan. Æ trur æ må bynn å gjør teng i litt anna rækkefølge..først ladding så åpne glugga hærrætter.
Men nokk om det..æ lægg ann i vinduet å siket på mikkel. Den bevæge sæ sakte bort fra åta,samtidi såm den hold et vaksomt øye mot glugga å lyset. Æ lar skuddet gå..mikkel står i ro et nanosekund,så sætt han fart. Å spreng nordåver å ut av lyset. Tydeli støkkt,men ikke i panikk. Ser så vidt øyan på han langt ut på jordet, Alt før lite å sikte etter.F..tænke æ,e æ så dårli å skyt?
Æ finn ikke no go førklaring på at æ har mitt fjærde bomskudd. Men rakk ikke å reflekter åver det   så mye,før plutseli så kjæm mikkel luskanes inn i lyset ijænn. Å den e tydeli nyskjærri både på åta,å på det ukjennte såm laga"lyd"borti skogen,før den kikke stadi vækk opp mot åta. Den har tydelivis ikke førstått ka såm skjedde eller kor det kåm fra.
Men mat hadde den løst på. Æ følge den i kikkerten,å me et så stoppe mikkel på 45 m me ræva mot mæ,lekså så den e i færd me å sætt sæ ne.
Æ e ikke vanskeli å be..klæm inn avrtækkarn,å skudd nr.2 flærre stillheita i natta. Æ ser i kikkerten i det samme kula træff at mikkel dætt såm en sækk.
Men en anna teng æ lægg godt mærke te e lyden når kula træff skrotten. Den lyden va næsten høger en sjølve skuddet. Det va akkorat samme lyden såm når man skyt me HP kule me kal.22LR i vann like me dæ. En orntli domp lyd..en lyd så e vanskeli å førklare,men sånn hørtes det iaffal ut.
Akkorat da vest æ ikke kordan effækt den"heimlaga"amoen ville ha,men det sku æ snart få se.
Æ kledd på mæ klean å går ut å henta mikkel. Å blir et snæv av åveraska når æ snur den..
Bildet vil vell førklare det.
Æ lægg å mærke te at detta e ei stor og gamme tispa,så den må veies me en gang.
8 kg+ å den største ræven æ har skutt va et faktum.
Amoen ska bli spennanes å prøve litt te. Så får man se om den  har samme effækt videre utåver vinteren.
Nr.3 så langt.."bære"17 ijænn. Muli æ må nejustera ambisjonan mine.
Denna kan du sei stupet me en gang.

Det røde under mikkel e ikke blomster pga varm høst..å lyset bak e ikke månen.

Utganshullet..det e ikke rart den stupte. Bli vanskeli å få tadd prøve te Vet.innstituttet av denna.

Her ser du ka æ jor..2 mm av tuppen e borte.

Så åpna æ opp hullet litt meir,å fila kantan rundt. Ser ut såm ei Sierra TNT 125 grains. Effækten av upåklageli.

Stolt jæger me tispa på 8 kg. Alle 3 såm e skutt i høst/vinter e tispe.

torsdag 1. desember 2011

Kjøter`n kåm tebake.

Kl.16.15 i ettermiddag peip det på nytt. Mett i meddagslaginga. Æ mått slæpp alt æ had i nævvan,å forte mæ ut på badet. Æ hadde mine mistanka da æ så farga på øyan i lyset..dæm va blank,lik en vanli reflæks. Å joda,da æ åpna glugga så så æ lapphunden te naboen.
Kort førtalt så ladda æ,sikta og trøkkt av. Å kjøter`n stakk te skogs.
Håpa æ ikke bli plaga me den før da bli den dårli i magen...

3 bomskudd i natta.

Hmmm...det e ikke nåkka arti å skriv nu. Had håpa at det ethundrede innlægg på bloggen min på 13.5 mnd sku vær om nåkka heilt ainna einn et bomskudd.
Eller rættar sakt 3 bomskudd. I natt peip det igjænn..det va et mallabarisk drittvær her me fokk og rokk å snykov ut`n like.
Så æ va i tvil om æ sku gå ne da æ før under sånndre rådanes værførhold har opplevd feilvarslinge. Men æ slæpa mæ nu opp av sænga,å subba ne på badet..å kikka.
Æ kikka op kikka,men ser ingenteng i det dårlie været. Men pluttseli så ser æ en grå skygge såm bevæge sæ,å et orange øye såm lys mot mæ. Kroppen min fikk litt fart da kan du si..opp me glugga,fram me rifla,finn fram amo!!!! Fokk...æ har ikke amo på badet. Må ne i kjellar`n,så må nøkkels te skapet finnes før at æ kan lås opp å hente skudd. Kikka i en pk,å dær e det 4 stk av ukjennt mærke/ladding.
Æ tar di å suse opp på badet ijænn. Å joda mikkel e på åta enda. Han har det tydelivis heilt supert(Æ la ut nytt på den i går..alt fra muffins te torsk.)
Æ ladde rifla mi å lægg an i vinduet. Slit me å finn mikkel i kikkerten pga det dårlie været. Stille ne førstørelsen litt,å det bli litt bedre. Så i et glimt av et"opphold"så ser æ mikkel stå me heile breisia mot mæ. Æ klæm av skuddet..å mikkel bli borte. Æ kikka og kikka..å ja..dær ser æ mikkel. Han ser ut te at den ligg på snyen på samme plass me øran opp. Æ kikke på den i kikkerten å e ganske så sikker på et træff. Mikkel har næmmli ikke bevægd sæ 1 m sia æ skaut å den ser ut te at den ligg på bakken. Men pluttseli så bynn mikkel å gå..ka f..tænke æ. Du kan da ikke det? Æ kikka i kikkerten å mikkel surre uførtødent videre rundt på åta såm om ingenteng har hendt. Bommskudd??? Rart..men ikke usannsynli da rifla ikke e skutt inn me denna amo,men det burde da ikke vær så stor førskjell nei. Mikkel stoppe opp me en av di andre gobitan på åta,å står fint te..æ lar skudd nr.2 gå. Mikkel kikka mot mæ et bittelite sekund,før den tar fart i snyen,å spreng 3 m. Så stoppe den å kikka mot mæ ijænn. Bomskudd ijænn tænke æ. Umuli.....
Lægg i skudd nr.3 før natta å ska ta ladegrep..fokk..den patrone kile sæ,å æ får ikke ne hævearma te sluttstykket. I ei sabla fart fær æ ne i kjellar`n,å finn eine pussestokken. Føre den så førsekti æ kan inn dæmpar`n å ne i løpet. Så kjenn æ at den stoppe i den faste patronen..et bittelite kakk,å patron e ute. Opp på badet i jænn,å lægg i skudd nr.4.(Rart at æ ikke ladda me 3 eller 4 skudd me en gang egenli)
Nu slit æ me å finne mikkel ijænn...kikka ei stund før æ plutseli får øye på øyane te den..den står på 100 m me heile siktesia imot mæ.'
(Kordan æ veit at den akkorat står på 100 m?? Jo æ har lagt ei brøytestikke ned akkorat i bakken dær,å reflæksen fra den vistes atme eine labben te mikkel,så han sto på den. Æ bruke den når æ træne her heime. Da veit æ heile tia kor 100 m et når æ sætt opp blinkan.)
Æ kan ikke få det meir pærfækt..æ sikte omhyggeli å klæm sakte inn.
Skuddet går..å mikkel spreng såm en stokken gris te skogs.
Æ står ijænn såm et stort spørsmålstægn..bomskudd nr 3 før natta så ut te æ vær et faktum.  Fatta det ikke..men måtta ut å kikke på skuddplasse. Hyra på mæ før storm,å tok hodeløkta på å gikk ut.
Finn masse spor ætter mikkel. Den har gådd mye rundt åta..tydeli nyskjærri sia åta va heilt nypålagt. Æ finn skuddnedslaget etter skudd nr.2 først. Ser kor mikkel har stådd i det skuddet gjikk. Hmmm..skaut æ lavt? Det kan se ut såm at skuddet har gådd litt lavt. Æ leite ætter blod,men finn ingenteng. Går dit mikkle sto på tredje skuddet. Kulenedslaget et lavt her å..men ikke anntydning te blod eller pæls. Æ følge sporan te mikkel i 30 m. Ser ingen tægn på at den ska vær troffen. Ikke ser æ blod eller pæls..å ikke ser æ at den har gådd på 3 føtter eller mindre. Ikke nokk me det,men mikkel sprang kun 5 m før den stoppa ætter tredje skuddet å kikka kor skuddet kåm fra. Æ går tebake å prøve å finn nedslaget av første skuddet,men det e vannskeli da det har gådd i ei skråning me lite sny i,så det gir æ opp. Enda en gang e æ å kikka på plassen dær skudd nr.2 blei løssna. Kan ikke skjønn nåkka ainna einn at den mikkel dær har had sitt livs farliaste øyeblekk me sitt livs største flaks..
3 bommskudd på en mikke såm ikke fikk panikk. Det har æ ikke opplevd før. 2 skudd ja,men aldri 3. Æ trur grunn te det va det dårlie været å den stærke vinden.
Nu må æ ta en kikke på rifla mi iløpe av dagen,å se kordan Sierra match king går..ætter æ har kappa 2 mm av tuppen å kula.
Bommskudd e no dritt dessværre.