lørdag 18. desember 2010

Nr.10..å i mål førr i år:-)

Ei lita tispa på rundt 5 kg sku æ tru.
Ja nu va æ i mål me mi målsættning om 10 ræva fram te jul.
Bruka jo normalt ikke jakte på lørdaga..ikke spørr koffør,men det har vell litt me at æ vil bruk tia ilage familien. Så i kveld va glugga stængt.
Æ veit jo at det nærma sæ fullmåne å det e godt lys ute,men lot vær å jakte sjøl om løsta e dær.
Så ætter at vi har spist heimlaga pizza te kvelds ilage ongan,å fått di i sæng,sku æ ut å røyk.
Va såm vanli å kikka i vindue om æ så nåkka på åta,men dær va det tomt. Så heiv på mæ jakka,å trødd ut på trappa. Å i det æ snur mæ opp mot åta,så spreng ræven fra mett på jordet å opp i skogen. Dævne tænkt æ..å inn å åpna glugga å ladde rifla. Står litt i glugga,men mikkel e søkk borte. Ja ja..får så vær si æ te mæ sjøl,å labbe ut på trappa. Men denna gangen tar æ å sætt rifla i yttergangen. Å det va smart..før da æ kjæm ut så ser æ mikkel på nytt utpå jordet..ca 60 m unna mæ,men i ganske lite lys av åtelyset.
Inn i gangen å tar rifla..ladde den å ut på trappa ijænn. Me røyken i munnvika sætt æ mæ på kne,å finn den i kikkerten. Ser at den e på tur ut av lyset fra jakt-tårnet,så æ handle raskt. Sikte kjappt,å lar skudde gå. Mikkel hoppa te,å hyl..å hyl..før den rammle såm en sækk,men hyl enda. Æ førstår at æ har troffe den dødeli,men den laga my leven tænkte æ. Å så drog den mot skogen..på en litt rar måte. Men kåm sæ ikke meir einn 10 m,så va det stopp. Å enda hyl den. Æ lægg ann en gang te..å denna gangen så har æ ræva te den mot mæ,men ser at han hold opp skolten å hyl. Æ tar en sjangse å sikta litt høgt,å trøkk av ijænn. Æ ser ikke at æ træff,men da får mikkel på nytt fart opp mot skogen..å bli borte av synet,men den hyl enda.
Æ har aldri opplevd at en ræv har hylt så my såm denna jor.
Æ går inn te Madam Mim å si æ må ut på skuddplassen å se. Fram med hodeløkta,hådløkta og hua.
Vælg å la rifla bli ijænn,å haglen står i kjellarn i våpenskapet. Så dæm får bli dær ei stund te. Ska dessuten kun ut å se på skuddplassen. Event sporing tar æ om et parr tima tænke æ. Da får mikkel blø fra sæ.å bli sårstiv så vi kalle det.
Går utåver jordet,å finn skuddplassen..masse pæls og blod. Den må da vær dauskutt tænkte æ. Går så bort te dær æ skaut skudd nr 2 på han,å finn enda meir pæls og blod. Lys me handløkta i sporet fram mot den lille haugen såm æ sist så ræven for mot,å synns æ så en reflæks i et øye. Ser i samme øyeblikk at en rævehale førsvinn åver kanten 15 m forran mæ.
Fan..dær for den videre..æ må gå i retur å hent hagla.
Ring inn te Madam Mim å si ho må ned å hente Berettan såm står i kofferten inni våpenskapet.
Da æ kjæm fram te huset å inn i gangen,så e hagla dær,å et parr patrona. Ut i vinteren ijænn..svett å varm.
Opp te dær æ så ræven sist,å lys me løkta..rare spor ætter den,å mye blod.
Æ bynnt å få nånn bange anelsa om ka såm hadd skjedd..
Fulgte sporet et parr hundre meter opp i skogen..jup sny å steikanes vanskeli å gå. Vi har had 3 døgn med østavind her så det e pakka puddersny me et tynnt lag hard sny på toppen.
Men såm sakt..spore den i et parr hundre meter før æ får øye på den blandt nånn tre..den hoppe fram..sakte. Det e ikke ænkelt å skyte i litt månelys. Så det gikk såm det måtte..det blei en bom på det skuddet å.
Blir førbainna på mæ sjøl.å labbe videre te æ har ræven på 10 m. Denna gang sett han nu roli,men trur du fan ikke æ bomma denna gang å. Æ må træne meir med å skyt me øyan ijænn;-)
Spreng opp ræven,å ta den i halen..da ser æ det såm æ had misstænkt. Så slår æ den ihjæl me et parr krafti slag mot nakken...
Had skutt i bægge forlabban. Dæm va knækkt heil oppe i bogen, Skuddet had gådd inn lavt/under bogen på eine sia,å ut lavt i bogen på andre sia. Me det resultat at bægge forlabban va knækt. Den labben på utgansia va næsten avskutt. Den hang å slang i ei skinnfilla.Det va et stort utgangshull. Så æ trur ikke æ had troffe vitale organa av nævneværdi art..muli lungen va blidd troffe. Det e ikke rart den hylte i et minutt. Dødd had den gjort,men det e ikke sikkert æ had funne den vst æ had venta me å spore den i mårra tirli.
Det andre skuddet had snærta hodet..et jupt åpent sår melleom øret og øyet. Kula har ekspandert å tadd me dela av kraniet,men hjærnen så uskadd ut. Den had nokk dødd ja...
Så æ e gla æ jikk ætter den i kveld..e litt sånn kjennt at man ska vente et par tima med å spore påskudd ræv,sånn at den kan få tia te å bli sårstiv,å fri før adrenalin,men i kveld jor æ det motsatte..å gla æ æ før det. En lite hyggeli opplevelse,men såm æ har lært meir om ræven sin oppførsel av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar