mandag 19. september 2011

Rypejakt i indre Troms.

Da vi ætter my om å men hadd klart å bestæm åss før kor turen sku gå va det om å gjør å fixe transport inn Altevann samt båt på Leina. Alt blei fixa i 12 time før å si det sånn. Men alt ordene sæ før snille gutta:-)
Bardu Skogsdrift sto før transporten..å dæm e dessidert belliast av di 3 aktøran såm driv å transporter inn.
Villmarkstur sku ha 6000.- t/r før 3 mann.
Fjellguiden sku ha 4500.- t/r før 3 mann.
Bardu Skogsdrift tok 3300.- t/r før 3 mann.

Her e mitt utstyr..di 2 andre hadde omså like mye.

Bardu Skogsdrift sin båt. Buster XXL me 200 hk. Det tok 42 min inn Altevann. Ikke no å si på utstyret dæmmes.

Da va vi på tur inn..å han Haakon i småboxa va å me.


2 glade gutta.

Her e vi kåmmet inn te innerenden av Altevann..utstyret ska nu fraktes opp te Leinavann. Det blei nånn tura me båra.


Her ser dåkker rigginga av leir..raie mella hustelt og lavo sånn at vi hadde gang te oppbevaring av utstyr.
Her e det færdie resultatet. Gang mella telt og lavo. Her hadde vi alt utstyret. Masse va hængt opp på spiker sånn at det va unna vei samt at hundan ikke nådde tak i maten.


Her et bilde inni gangen vårres me alt"rotet"på plass:-)
Tur`n inn Leinavann va en våt affære..rægn og rægn og atter rægn. At vi i tellægg plagdes litt i straumen jor ikke saken nåkka bedre. Så ætter 1 time å 45 min kåm vi fram te dær vi sku ha campen. Så da va det bærre å bynn me rigginga av leir. Æ hadde mine klare meininge om kordan den sku vær,men både Joar og Ole Petter va meir i tvil te planan mine. Men da resultatet va færdi så va dæm skjønnt eni i at det va smart det vi hadde jort.
Da alt va færdirigga va det bær å kryp inn i husteltet å bynn å lag mat å ta sæ en pils. Kveldsmaten første dag besto i ordenlig cowboymat..
Brune bønner og bacon på brødskiva me masse majones.

Jummy mat.

Joar hadde glømt bestikket,men det lot ikke te å bli nåkka problem.

Mætt..gla og førnøyd. Joar e ikkerøker,men i fjellet så røkte han såm e skorsein. Å drakk såm en svamp.


Første dag i marka va ikke så my å skriv om. Litt huffsi vær me nåkka rægn å vind. Vind hadde vi alle dagan førutenom siste dag vi dro ned. Når det gjelde fangst så blei det ingen rype på mæ,men bære bommskudd. Joar og Ole Petter fikk fangst..men ikke dagskvota.
En kort kafferast første dag i marka.
Vi va å ute ,me 4-kant sluk i Leinavann. Å resultatet vart 3 stk gjedde..såm vi la igjænn te han Bamse Brakar..før at det e mye bjørn dær inne e det ikke tvil om. Vi så ingen,men vi så dærrimot mye bjørnebærsj og mange maurtuen va endevendt. Ett å anna reinkadaver fant vå å,uten at vi kan si at di va tadd av bjørn.
Guttan kåm iland..blaut og kald.

Joar hold stolt fram ei av tre gjedde.
Vi hadde 3 nydeli daga i marka,men at rype ikke va så ænkelt å finne samt få i sækken jor ikke så mye. Totalt fikk vi 13 stk og 2 kåke på turen. Vi hadde en super tur,sjøl om ikke alt gjikk på skinne. Vi fikk motorhavari på 5 hk vi hadde inn på Leina. Så vi måtte ha bærging ut. Detta kosta litt ekstra,men heim måtte vi jo åkkesåm.
Guttan skrur motor..å finn ut at innpeller`n eller nåkka sånnt e gåen.
Det e ikke like lætt å huske alt når man ikke får skrevet kvær dag,men han Joar sto før di mæst mineværdie øyeblekkan iløpe av turen Her e et lite knippe me bilda av han i førskjellie situasjona.
Joar va så frustert åver at han ikke had dækkning på sin IPhone..når æ og Ole P hadde dækkning på vårres Nokia,at han klattra opp i et tre før å førbedre motakerførholdan. Men det hjalp ikke så han konkluderte me at det va en DRITTTELEFON han hadde.

Ikkerøyker..gutt`n i røyken.

Siste kveld i teltet..å han har fyllt kvota ta gangs.

Her e vi på tur. Det ser faktisk ut såm Joar blei sjøsjuk å hang åver rækka før å mate gjedda. Men sanheita e ta han knyt laust et tau i baugen på båten.


Æ og Joar sku krysse Maisaælv..nåkka såm resultert i at han rammla uti..å æ flirt så æ holdt på å pess mæ ut.
 Vi hadde godt me mat me åss. Å ætter første jaktdag laga vi pølse,brunsaus,potet og surkål. Æ trur guttan satt pris på det.



Under en av vårres kaffepausa i marka så fant vi nåkka førundeli greier i ei buska. Det ser ut som et spinn av et eller anna slag..fullt av nåkka såm ligne på museskitt og sommerfugel larva/puppa. E det nånn såm veit ka detta kan vær?

Ka e detta????

Gutteklubben.

Æ va uheldi å trødd på pølsa mi før æ fikk lagt den på bolet..den blei hundemat.

Ole Petter og Joar under kaffepausen dag 2.

Ole Petter testa hodeløkta si..den verka fint.

Heimturen åver Leina tok 1 time å 17 min me en båt på slæp.

3 jægera me felles fangst..Ole Petter skaut 5. Joar skaut 5 og æ skaut bære 3.

tirsdag 13. september 2011

Rypejakta e bestæmt.

Ja endeli har vi bestæmt åss før kor vi ska dra på rypejakt i år.
Åss e æ,en kompis fra Sortland og en nabo her i bygda.
Så dagen i dag bli å gå me te pakking,planlægging og handling av mat og div. Æ e usekker på om det e dækkning på mobil dær vi ska, å æ ska ikke ta me datan,. Så det kan bli dårli me blogginnlægg,men ska prøve å se om æ ikke kan få te detta via tlf.
Hvest ikke,så lova æ å kåm me fyldi rapport å mange bilda når vi e kåmmet tebake. Vi blir bære borte te Søndags kveld.
Tatta:-)

P.S: Jaktsækken e allerede færdipakka me alt utstyret før jakt og allt utstyret te hundan,samt mat te dæm..12 kg totalt.

fredag 9. september 2011

Innvistert i nytt åtelys i dag.

Va på Finnsnes i dag å heinta ongan,å på tur i retur så stoppa æ på Karlstad på en butikk dær.
Å innst i lokalet hadd han nåkka gammle lyskassa fra forsvaret. Store svarte løket me lyspære i og plastdæksel før å spre lyset såm kan sættes åver glasset. Løkten e av mærke Boch å har 100 W lyspære såm går på 220V.
Har leita ætter LED lys såm æ sku ha på åta,men har enda ikke funne nåkka såm garantert lyse ut te 100 m. Ærgo har æ avventa me å bestille dæm.
Men dissa lysan har æ tru på,så det ska bli litt spennanes i kveld å få testa det.
20 cm i diameter e glasset..

Her e det plastdækslet  såm man kan ha åver glasset før å spre lyset meir.
Nævnte æ prisen?? 100.- kr før 2 stk.

Akkorat vært ute å testa det(Kl.22.00)..æ lyste opp 250-300 m i svart skog uten sprederdækslet. Det e næsten så det e litt før kraftig..men arti læll:-)

onsdag 7. september 2011

Sesongens første mikkel...19 ijænn.

Har jo skrevet tiliar at æ ikke jakte mikkel før snyen kjæm,men i dag kunne æ ikke la vær.
Satt her å surfa på nættet,å Madam Mim satt i sin nye stol å surfa ho å. Plutseli så syng ho-"Mikkel rev satt å skrev på ei lita tavle". Æ kikka nu bære bort på ho å trudd det va rabbla fullstendi før ho sia ho bodd ilage mæ..
Så sa ho at det satt en ræv på marka utafør stuevinduet.
Salangsdalens Rævedræpar nr.1 håppa opp å kikka ut. Å joda..dær sto det en liten mikkel å bære venta.
Æ mått jo fix våpenet,å da det va klart,så oppdag æ at dæmparn ikke va skrudd på. Inn i stua å henta den(fikk ny i går i posten fra Rygge Våpen),å skrudde den på i ei fadeli fart. Mikkel satt fortsatt å kikka inn i stua. Æ skynta mæ ut å rund huset..å jaggu mæ satt mikkel enda å kikka inn mot stua,me brøste mett imot mæ. Om det va mæ eller Madam Mim inni stua han kikka på ska vær usakt,men æ la tråkorset mett i brøste på han..ståanes uten annlægg lot æ ei 125 grains kula møte ræveskrotten i ei hastighet av rundt 850 mps..rullegarinan jikk fort ne på stakkar`n.
Kula har gådd inn mett i brøstet,å ut i bog/nakke..ei tispa på ca 4 kg. Å æ e ganske så sikker på at det ikke e en årsunge. Nu har æ bære 19 ijænn av målsættninga mi på 20 stk.
Kl.20.37 blei det en mikkel mindre i Salangsdalen.

tirsdag 6. september 2011

Forberedelsa te vinterens mikkeljakt.

Har egentli længe tænkt på at æ sku ha rydda litt skog i omr såm æ har åta,å sensoran te varsleran. Så i kveldinga heiv æ m,æ rundt me motorsag og arbeidsløst..i max 1 time.
Syns æ fikk rydda akkorat nokk,å ikke før my. Må ikke bli så åpent at mikkel finn andre trækkrute inn te åta mi einn dæm han har brukt bestandi. Har rydda litt på andre sia av den veien du ser å,men dær e æ ikke færdi enda.
Åta e"bestillt". I år ska ku-pupp prøves..så får man se om mikkel lika smaken på den. Eller førhåpenlivis så får ingen smake så my på det før rullegardinan går ne på. Åta bli ikke lagt ut før 1 Oktober..tirliast. Men kjæm det sny før den ti,så må den datoen revurderes.
Ska å hæng opp en sensor te te varsleran,så har æ 4 oppe. 3 såm bli "frammåvervendt",å 1 såm dække området bak sommerfjøset du ser på bildet.

Nu kjenn æ at det ska bli arti å jakte mikkel ijænn. I fjor,eller forje sesong,fra Okt te Apr skaut æ 14 mikkel. Denna sesongen e målsættninga 20 stk. Samt at det ska lokkes meir i vinter..summa sumarium sku det gi meir uttælling. Å så e det jo ikke tadd ut mange mikkel hos han svigerfra(1 mil unna). Men realistisk nokk så kan æ ikke rækk åver alt. Å sku det dokke opp ei gaupe ætter 1 Feb,så e storviltprøven i boks.
Lægg me et før og ætter bilde fra motorsagmasakren i dag.


Før...

...etter.

lørdag 3. september 2011

Kveld`s sol.

Det går faktisk ant å ta ok naturbilda me mobiltelefon å.
Har hadd detta bilde ei stund på mobilen,men ikke tænkt på å vis det fram her før nu. Æ synest sjøl det e et pent bilde når du tar høyde før at det e tadd på en vei me bruk av mobil.